Igelkott

Igelkotten är ett av våra äldsta däggdjur, och ett av de vanligaste djuren i svenska trädgårdar. Trots det är igelkotten ett introvert djur som varken gillar andra djur eller människor. Läs vidare och ta reda på hur du får igelkotten att trivas i din trädgård. 

1. Bjud igelkotten på pannkakor

För att locka igelkotten till din trädgård och få den att vilja stanna kvar och dela med sig av sin tur kan du bjuda på pannkakor. Tidigare har man förknippat igelkotten med en liten anjovisburk med nymjölkad komjölk som delades med katten. Men den homogenisarde och pastöriserade mjölken vi har i dag kan göra att igelkotten får diarré. 

Bjud igelkotten på vanliga matrester i stället. Pannkakor är populärt hos den moderna igelkotten. Det är även både hund- och kattmat. 

Det är särskilt uppskattat att behandla igelkotten snällt under sensommar och höst så att den hinner samla på sig det fettlager som behövs för att klara de långa och kalla vintermånaderna. Bara de fetaste igelkottarna överlever vintern, och man räknar med att cirka en av tio igelkottar klarar sig genom hela vintern. 

2. Lämna högar med ris eller löv ute i trädgården

I november går igelkottarna i ide och lever på en så kallad sparlåga fram till våren i april. För att klara överlevnaden behöver igelkotten hitta en bra håla att vistas i, något som inte alltid är så lätt i våra trädgårdar som tenderar att vara tämligen välstädade. 

Som en verklig igelkottsvän kan du därför se till att lämna rejäla högar med ris eller löv runt om i trädgården. När löven sedan förmultnar får igelkottarna skön värme till sitt vintersovrum. 

3. Var rädd om igelkotten under valborgsfirandet

Något som är viktigt att tänka på är att inte elda upp högen när våren äntligen kommer. Många igelkottars liv har gott till spillo i kasen under valborgsfiranden. Lyft istället av den översta delen av rishögen och elda den på annan lämplig plats. Eventuella igelkottar befinner sig nämligen längst ner i högen.